DIAS-kaupat sujuvoittavat asunnonvaihtoa

Ensimmäiset DIAS-kaupat eli digitaaliset asuntokaupat tehtiin vuonna 2019, ja neljässä vuodessa perinteinen kaupanteko kasvokkain on käynyt yhä harvinaisemmaksi. DIAS-kaupat ovat tärkeässä roolissa myös KIVIssä ja OviProssa. KIVI tukee tällä hetkellä ainoana kaupallisena välitysjärjestelmänä kaikkia eri DIAS-kauppamuotoja, ja pian ne löytyvät myös uudesta OviProsta. Kysyimme kolmelta asiakkaaltamme, miksi he valitsevat aina mieluiten digitaaliset asuntokaupat.

Herrainmäki LKV:lle tärkeintä DIAS-kaupoissa on ajansäästö

Kokeneiden huippuvälittäjien kaksi vuotta sitten perustama Herrainmäki Oy myy ja vuokraa asuntoja laidasta laitaan Pirkanmaalla. Noin 80 prosenttia toimeksiannoista hoidetaan DIAS-kauppoina. 

DIASin suurin etu kaikille osapuolille on Nymanin mielestä ajansäästö. Välittäjän työssä aina yhtä haastava aikataulujen sovittelu on jäänyt historiaan, kun kauppakirja voidaan allekirjoittaa mobiilissa.

Nyman iloitsee, että DIAS-kaupat helpottavat myös asiakkaan elämää. Nyt kenenkään ei tarvitse ottaa vapaata töistä asuntokauppoja varten.

Nyman ei voisi edes kuvitella käyttävänsä kiinteistönvälitysjärjestelmää, joka ei tukisi digitaalisia asuntokauppoja. “Se ei vain olisi mahdollista. Uskon, että kaikki, jotka kerran kokeilevat DIAS-kauppoja, siirtyvät niihin kokonaan”, hän sanoo.

Lakeuden Kiinteistönvälitys tekee DIAS-kauppoja jouhevasti ja “tyylikkäästi välittäen”

Tapio Kiviaho Lakeuden Kiinteistönvälityksestä innostui DIAS-kaupoista heti vuoden 2019 lopulla, ja jo sitä ennen hänellä oli ahkerassa käytössä Maanmittauslaitoksen digitaalinen Kiinteistövaihdannan palvelu (KVP). Koronakevät 2020 vauhditti entisestään työn digitalisaatiota nuoressa yrityksessä, jonka mottona on tehdä asuntokauppaa “tyylikkäästi välittäen.”

Seinäjoen alueella toimivan Lakeuden Kiinteistönvälityksen asuntokaupat tehdään tänä päivänä digitaalisesti aina, kun se on mahdollista ja sopii asiakkaille. Suurin osa asiakkaista suhtautuu Kiviahon mukaan DIAS-kauppoihin ainoastaan positiivisesti.

Lisäksi DIAS yksinkertaistaa kiinteistökauppaa erityisesti pienillä paikkakunnilla, sillä kaupanvahvistajaa ei tarvita.

Bo LKV:n Salla Kokkonen: DIAS-kauppa on tehokasta kaikille

Erityisesti kantakaupungin kodinvaihtajia palveleva Bo LKV:n asuntomyyjä Salla Kokkonen aloitti hänkin DIAS-kaupat jo niiden ensivaiheessa.

Vanhemmat asiakkaat saattavat edelleen toivoa perinteisiä asuntokauppoja, minkä Kokkonen ymmärtää hyvin.

Kokkonen laskee, että jokainen DIAS-kauppa saattaa säästää jopa tuntikausia välittäjän aikaa. “Jonotus pankin palvelunumeroon, siirtymät, aikataulujen sopiminen, pankissa odottaminen, asiakirjojen printtaaminen kansioihin…” hän listaa tehtäviä, jotka ovat jääneet pois asuntokaupan digitalisoituessa. Kun kiirettä on vähemmän, välittäjä ehtii panostaa kokonaisvaltaiseen ja henkilökohtaiseen palveluun.

DIAS-kaupat tehostavat Kokkosen mielestä asuntokauppaa kaikille. Myyjä ja ostaja pysyvät koko ajan kartalla, missä mennään, kun automaattiset sähköpostit pitävät ajan tasalla kauppojen etenemisestä. Tarvittavat dokumentit tulevat digitaalisina suoraan järjestelmään ja pysyvät siellä tallessa ja saatavilla juuri oikeaan aikaan.

Kokkosen mukaan DIAS toimii kaikin puolin hyvin KIVIssä, ja hän uskoo, että uudessa OviProssa se tulee sujuvoitumaan lisää.

OviPro tuo DIAS-kaupat mobiiliin

Mobiili edellä rakennetun OviPron myötä DIAS-kaupat etenevät helpommin kuin koskaan, niin kentällä kuin toimistolla. Mobiilikäytön lisäksi OviPron kehityksessä on satsattu voimakkaasti käytön sujuvuuteen.

“Olemme saaneet asiakkailta todella positiivista palautetta DIAS-kaupoista KIVIssä, ja OviProssa haluamme viilata käyttökokemusta vielä astetta paremmaksi”, Alma Median kehityspäällikkö Riikka Ranta kertoo.

DIAS-kaupat ovat kuuluneet alusta lähtien ykkösprioriteetteihin OviProssa, jossa tehtiin vastikään ensimmäiset asuntokaupat. Ne onnistuivat mutkattomasti DIASin kautta.

Tuntuu luontevalta, että OviPron ensimmäiset kaupat tehtiin juuri DIASissa. Digitaalisuus on asuntokaupan tulevaisuutta, ja OviPro vie sitä isoin askelin eteenpäin”, Ranta summaa.

DIAS-kauppamuodot KIVIssä ja OviProssa

1. Asunto-osakkeen kauppa:
– paperinen osakekirja
– sähköisen asunto-osakkeen kauppa
– osakekirja myyjän hallussa
– yritys kaupan osapuolena tai jakamaton kuolinpesä myyjänä

2. Kiinteistön kauppa
– koko kiinteistön kauppa
– vuokraoikeuden kauppa
– määräosan kauppa (tulossa OviProhon)
– sähköiset panttikirjat
– myyjä ilman panttivastuita, ei siirtyviä panttikirjoja -kauppa (tulossa OviProhon)
– käsirahallinen kauppa (tulossa OviProhon)
– yksityishenkilöt kaupan osapuolena
– yritys kaupan osapuolena

Tutustu myös muihin tiedotteisiimme